Besneeuwde bergtoppen, lieflijke alpenweides, kristalheldere bergmeertjes, spannende wandelpaden: dat en nog veel meer hebben de Alpen te bieden. De bergketen strekt zich uit van de Franse Middelandse Zeekust in het westen tot de Pannonische vlakte in het oosten. In totaal bestaan de Alpen uit meer dan 200.000 km² oppervlakte om te mountainbiken, wandelen, zwemmen, suppen, klimmen, raften en veel meer vette activiteiten.

De Alpen liggen in acht staten: Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Slovenië, Liechtenstein en Monaco. Stuk voor stuk mooie bestemmingen voor een actieve vakantie in de Alpen. Welk land en wel gebied je kiest, hangt af van je plannen en voorkeuren.

De mooiste bestemmingen voor een actieve vakantie in de Alpen

Waar het in de Alpen het mooist is, is gewoonweg onmogelijk om te zeggen. Elk land en zelfs elk gebied heeft zijn eigen kenmerken en schoonheden. Hier vind je een overzicht van de Alpenlanden en regio’s die we bezocht hebben. Klik op een bestemming om tips voor outdoor-activiteiten, routes en overnachtingen te ontdekken.

Een actieve vakantie in de bergen van Oostenrijk

Ongeveer 29% van de Alpen bevinden zich in Oostenrijk. Met 3798 meter torent de top van de Großglockner boven alle andere bergtoppen uit. Deze berg ligt in Nationaal Park Hohe Tauern, dat sowieso om zijn prachtige, hoge bergen bekend staat. Maar Oostenrijk heeft vele mooie gebieden voor een actieve vakantie in de Alpen. Of je nu een huttentocht in Oostenrijk wil gaan maken of liever gemoedelijke dagwandelingen met suppen afwisselt, in het land van de Kaiserschmarrn en Apfelstrudel kan iedere bergliefhebber zijn hart ophalen!

PillerseeTal

Midden in de Kitzbüheler Alpen in Tirol ligt het PillerseeTal. Het hart van deze regio vormt natuurlijk de Pillersee, waar je heerlijk kunt zwemmen, suppen of wandelen. Maar ook in er omheen is genoeg te doen: of je nu wilt bergwandelen of even een dagje rustig aan wilt doen en liever de lift omhoog neemt. Vanwege het grote aanbod aan activiteiten is het PillerseeTal erg geschikt voor een vakantie met de familie.

SalzburgerLand

Watervallen, hoge bergen, groene dalen en kristalheldere meren: in de zomer is het SalzburgerLand een goede bestemming voor een wandelvakantie in Oostenrijk. In de winter verandert het bergachtige landschap in een wintersportparadijs. En met ruim 550 Almhütten hoef je nooit ver te zoeken naar een pauzeplekje waar je kunt genieten van Oostenrijkse specialiteiten.

Een actieve vakantie in de bergen van Slovenië

De Alpen in Slovenië worden gekenmerkt door wilde rivieren, rotsige bergen en beboste valleien. Het meest bekende deel van de Sloveense Alpen ligt in het noordwesten en wordt de Julische Alpen genoemd. Het is vernoemd naar Julius Caesar, die hier een provincie oprichtte. In de zomer zijn de Sloveense Alpen een mooie bestemming voor een actieve vakantie vol wandelen en kayakken, in de winter kan je er skiën, sneeuwschoenwandelen en snowboarden.