Logenplatz-Route: wandelen met de bergen als coulisse

Allgäu langeafstandswandelroute Logenplatz-Route Duitsland Vooralpen

Vanaf een loge heb je goed zicht op het toneel. Het is een aparte ruimte die je slechts deelt met een paar anderen. Een unieke kijk op het theater dus. Als je de Logenplatz-Route in de Allgäu wandelt, snap je al snel de verwijzing. De tientallen Logenplätze onderweg nodigen uit om te gaan zitten en kijken. In de hoofdrol: het bergpanorama. Terwijl je zelf door het glooiende landschap van de Allgäuer Voor-Alpen wandelt, heb je bijna continu zicht op de indrukwekkende bergketen in de verte.

De drie ‘verdiepingen’ van de Allgäu en het Schlosspark

Toen het ijs begon te smelten, ontstond het karakteristieke beeld van de Allgäu. Het resultaat: een landschap met drie verschillende hoogtes. Het vlakke landschap gaat over in de glooiende heuvels en verandert uiteindelijk in indrukwekkende bergtoppen. Elk landschap heeft zijn eigen karakter, dat je wandelend kunt ontdekken. Zo ontstond de Allgäuer Wandertrilogie: drie routes van verschillende niveaus in verschillende landschappen. De Ostallgäu, ook wel het Schlosspark genoemd, kent ook die driedeling én drie langeafstandssroutes. Een deel van de etappes volgt het Wandertrilogie Allgäu-netwerk. Afhankelijk van je conditie kun je een route kiezen: steile bergtoppen beklimmen, door groene dalen wandelen, genieten van fantastische uitzichten en historische plaatsen bewonderen.

lo·ge (de; v(m); meervoud: loges) 1afgeschermde zitgelegenheid, bv. in een theater, voor de portier van een gebouw enz.

van Dale

Wandelen op de Logenplatz-Route tussen Seeg en Roßhaupten

Het is nog vroeg in de ochtend als we onze wandeling in Seeg starten. Honigdorf Seeg is het allereerste honingdorp van Duitsland en dat betekent dat hier speciale aandacht voor de bijen is. Er is een belevenis-imker, een bijenspeelplaats en zelfs een kort wandelpad waar je alles over bijen en honing kunt leren. De winkels zijn op deze vroege ochtend nog niet open, dus de honing zullen we een andere keer moeten proberen. Tijd om de starten aan de Logenplatz-Route!

Het eerste stuk wandelen we over asfalt, maar met zo’n fantastisch uitzicht op de bergen is dat niet eens erg. Vanaf het moment dat je Seeg uit bent gewandeld, kun je de Alpen zien. Hun silhouetten in de verte vormen de prachtige coulisse van het glooiende Alpenvoorland. We verruilen het asfalt voor een Schotterweg en daarmee ook de weidsheid voor een bos. De bergen verliezen we uit het oog. Ingrid, die meewerkte aan het concept van de wandelroutes en ons vandaag begeleidt, ziet waarschijnlijk de lichte teleurstelling op mijn gezicht: “Het is niet ver naar de eerste Logenplatz op de route, daar is de blik op de bergen nog veel mooier.” We gaan er iets harder door wandelen.

Koninkijke uitzichten op de Logenplatz-Route in de Allgäu

Niets teveel heeft Ingrid beloofd. We wandelen in een bijna rechte lijn over de Höhenweg Senkele, parallel aan de hoogtelijntjes, zou je kunnen zeggen. Aan onze rechterhand hebben we een fantastisch uitzicht op het dal met de fonkelende Hopfensee en daarachter de majestueuze bergen. Ik kan me voorstellen dat de Beierse koning Ludwig II het turbulente München graag verruilde voor deze schitterende omgeving. Ingrid vertelt ons dat hij maar weinig oog had voor oorlog: “Het geld gaf hij liever uit aan bijzondere bouwwerken.” In een tijd waarin steeds meer verklaard kon worden door de wetenschap, zocht koning Ludwig II graag het romantische, het bijzondere, het avontuurlijke. Schloss Neuschwanstein en talloze andere projecten zijn hier het resultaat van. Ingrid leest ons een citaat van de sprookjeskoning voor:

„Auch für zahllose andere Menschen, als ich einer bin, wird eine Zeit kommen, in der sie sich nach einem Lande sehnen und zu einem Fleck Erde flüchten, wo die moderne Kultur, Technik, Habgier und Hetze noch eine friedliche Stätte, weit vom Lärm, Gewühl, Rauch und Staub der Städte übrig gelassen hat!”

Bayernkönig Ludwig II.

Is dat zo? Hebben we allemaal niet af en toe een pauze nodig van de hectiek? We blijven nog even mijmerend in de zon zitten. Voor ons de weidsheid van het Vooralpenland die slechts door de ‘muur’ van het Ammergauergebirge begrensd wordt. “Kom, we gaan verder,” stelt Ingrid voor. Alleen omdat ze ons nog mooiere uitzichten belooft, staan we op.

Ook in de Voor-Alpen kun je een berg beklimmen

De route die volgt is prachtig. Ik ben het allerliefste midden in de bergen en daarom had ik niet veel van deze route verwacht. Ik ben ontzettend positief verrast! Zeker noemenswaardig is de Drei-Schlösser-Blick, waar de bomen een kader vormen om een schilderachtig uitzicht richting Füssen. Als je heel goed kijkt, kun je drie kastelen zien: het Hohes Schloss, Schloss Hohenschwangau en Schloss Neuschwanstein. We rukken ons weer los van het uizicht en wandelen bergafwaarts verder.

De Logenplatz-Route mag dan door het Alpenvoorland gaan, hoogtemeters maak je zeker wel. Dat merken we als we op weg naar de top van de Zwieselberg steeds iets langzamer gaan lopen. Uiteindelijk tikken we de 1055 meter aan en heb we het (letterlijke) hoogtepunt van onze wandeling bereikt. Voor ons schitteren de meren in de zon. Daarachter markeren de bergen de grens met Oostenrijk. De weide op de Zwieselberg is een perfecte picknickplek. We pakken de broodjes, pretzels, Allgäuer kaas en appels uit. Mmm! Zo smaakt een lunch nóg lekkerder.

Weer vol energie van de picknick vervolgen we onze wandeling. Het is tijd voor het laatste stuk naar onze eindbestemming van vandaag: Roßhaupten. De laatste kilometers gaan we vrij steil naar beneden door het bos tot we de natuur achter ons laten en het stadje binnenlopen.

Langeafstandswandelroute Logenplatz-Route in de oostelijke Allgäu

Vanaf Roßhaupten hadden we nog bijna 120 kilometer over de Logenplatz-Route kunnen wandelen tot we weer in Seeg aangekomen zouden zijn. De Logenplatz-Route is namelijk een langeafstandwandeling. De wandeling Seeg-Roßhaupten is etappe 4 van de route.

Etappe 4 Seeg-Roßhaupten Logenplatz-Route

 • Lengte: 13,3 kilometer
 • Hoogemeters: 493 m omhoog en 488 m omlaag
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, twee keer redelijk hard stijgen, maar niet gevaarlijk
 • Bekijk de wandeling op Komoot
 • Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja, Seeg heeft een treinstation (o.a. bereikbaar vanaf Füssen) en je kunt vanaf Roßhaupten weer terug met bus 60 naar Seeg. Of je kunt met bus 72 of 73 terug naar Füssen.

Praktische informatie over de Logenplatz-Route

 • Lengte: 13,8 kilometer
 • Hoogemeters: 1559 m omhoog en 712 m omlaag
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Meer praktische informatie over de Logenplatz-Route op de website van de Ostallgäu (inclusief alle etappes)
 • Bereikbaar met het openbaar vervoer: start- en eindpunt Seeg heet een treinstation. De meeste plaatsen onderweg zijn met een bus bereikbaar.

Meer tips voor een actieve vakantie in de oostelijke Allgäu

 • Na zoveel uitzicht zin gekregen om ook in de Ammergauer Alpen te wandelen? Op mijn website Duitsland Actief schreef ik er een uitgebreid artikel over met heel veel wandeltips.
 • Een van de mooiste wandelingen in de Ammergauer Alpen vond ik de Kesselrunde. Je wandelt hier langs en door een enorme ingestorte grot en hebt echt fantastische uitzichten terwijl je omringd wordt door bergtoppen. Overnachten kun je voor of na de wandeling in de gezellige Kenzenhütte.
 • Laat je de wandelschoenen een dagje staan om je voeten rust te geven? In de Ostallgäu kun je ook goed fietsen. Onderweg kun je sprookjesachtige kastelen bezoeken en heerlijke kaas proeven. Bekijk mijn fietstips voor Füssen en omgeving op Duitsland Actief.

– Disclaimer: ik werd voor de reis naar de Ostallgäu uitgenodigd door het Tourismusverband Ostallgäu, Füssen Tourismus und Marketing en de Allgäu GmbH. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *