Review: Vaude Luminum regenjas voor dames

Vaude Luminum regenjas voor dames review

Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan gaan regenen tijdens een tocht in de bergen. Dan is het erg fijn als je een goede regenjas bij je hebt. Zelf neem ik al bijna 1,5 jaar de Vaude Luminum regenjas mee tijdens al mijn wandel- en fietstochten. De jas is behalve waterdicht ook nog eens winddicht. Ook is ‘ie lichtgewicht, waardoor ik nooit hoef te twijfelen of ik de regenjas wel of niet in mijn rugzak stop. Lees hier mijn uitgebreide review van de Vaude Luminum regenjas voor dames en ontdek of het jack ook iets voor jou is.

Review Vaude Luminum regenjas: water- én winddicht

De regenjas van Vaude is natuurlijk waterdicht. Hiervoor is gebruik gemaakt van het Ceplex Active membraam dat tegen een waterdruk van mininmaal 10.000 mm bestand is. Het membraan is daarnaast 100% PTFE-vrij. Ik heb er zelf nu flink wat wandelingen in de regen (en sneeuw) mee gemaakt en heb nog nooit last van nattigheid gehad. De waterbestendige ritsen en getapete naden zorgen ervoor dat je écht droog blijft. Ook niet onbelangrijk de jas heeft een goede capuchon. Die is niet afneembaar, maar kan wel opgerold in de kraag worden. Behalve waterdicht is het jack ook nog eens winddicht, waardoor ‘ie op stormachtige dagen de ergste kou tegenhoudt. Met een dikke trui (of twee) eronder blijf je daardoor lekker warm. Gelukkig betekent warm niet meteen zweterig. Door de dunne mesh-voering is de jas ademend en wordt het niet snel ‘plakkerig’, zelfs niet als je hard fietst.

Goed zichtbaar in de duisternis

De Vaude Luminum regenjas is speciaal voor fietsers ontwikkeld en is daarom voorzien van reflecterende elementen aan alle kanten. Het reflecterende materiaal 3M Schotchlite is stijlvol geïntegreerd in de stof. Ze zijn zo aangebracht dat ze het menselijk silhouet benadrukken waardoor je echt goed zichtbaar bent als er licht op schijnt. Wel zo veilig als je in het donker op pad bent!

Lichtgewicht en lekker praktisch

Weet je niet zeker of het gaat regenen? Vanwege het gewicht hoef je de Vaude Luminum regenjas echt niet thuis te laten. Met zijn 412 gram is de jas lichtgewicht en daarom heel geschikt om mee te nemen tijdens je huttentocht of meerdaagse wandeling. Je kan de regenjas opvouwen tot een heel klein pakketje dat nauwelijks ruimte in je rugzak inneemt.

En ook de andere functionaliteiten van de Vaude regenjas maken ‘m erg praktisch. Zo zit er een trekkoord in de tailleband en zijn de manchetten verstelbaar. Verder zitten er aan allebei de kanten een steekzak met ritssluiting. Het enige dat ontbreekt – en dit is echt een kleinigheidje – is een binnenzak.

Vaude werkt met aandacht voor mens en natuur

Ten slotte nog een paar zinnen over de duurzaamheid van deze jas. Veel textiel wordt afgewerkt met fluorkoolstoffen – ook wel PFC of PFOS genoemd – om het waterdicht, vlekbestendig en olieafstotend te maken. Dit is geen stof die altijd al op onze planeet was: het werd in de jaren 60 uitgevonden en inmiddels weten we dat deze stoffen schadelijk voor mens en natuur zijn. Hoewel PFC niet van nature voorkomt, is er PFC aangetroffen in het bloed van ijsberen, in het drinkwater in Duitsland en op vele andere plekken waar je het niet wilt hebben. Dan maar geen coating? Dat is ook geen optie, want ook al zit er een waterproof membraam in het textiel, dan zou het bij hevige regen alsnog water absorberen. Tijd voor een andere oplossing, vond Vaude. Hun doel: in 2020 helemaal PFC-vrij produceren. In plaats daarvan gebruiken ze nu de Eco Finish: wél waterdicht, niet milieubelastend. De Vaude Vaude Lumimum regenjas trek je dus gewoon met een goed gevoel aan!

Wil je dieper in dit onderwerp duiken? Vaude is op hun website transparant over het onderwerp coating en duurzaamheid.

-Disclaimer: Voordat ik een review schrijf, test ik het product uitvoerig, zodat jij hier echt iets aan hebt. In sommige gevallen krijg ik een product om te testen. Dan staat dat onder het artikel.-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *