Wandelen op de Salzburger Almenweg rondom Radstadt

De Salzburger Almenweg in Oostenrijk

Hoge bergtopjes met fantastische panorama-uitzichten, gezellige berghutten die heerlijke Oostenrijkse specialiteiten serveren en frisse, groene alpenweides: dat is de Salzburger Almenweg heel kort samengevat. Deze langeafstandsroute in het SalzburgerLand in Oostenrijk is in totaal 350 km lang. Etappes 21 t/m 27 verlopen in een soort cirkel om de stad Radstadt heen en kunnen daardoor grotendeels als dagwandelingen gemaakt worden. Dat maakt Radstadt als een fijne uitvalsbasis voor wie een stuk van de Salzburger Almenweg wil wandelen en wil ervaren hoe het is om een langeafstandswandeling in de bergen te doen.

De Salzburger Almenweg in Oostenrijk

De Salzburger Almenweg is een 350 km lange wandelroute in de Oostenrijkse deelstaat SalzburgerLand, die verloopt van van het Tennengebergte over de Tauern tot aan de Dachstein. Het SalzburgerLand heeft de hoogste dichtheid van Almen, alpenweides, en daarvan kom je er dan ook behoorlijk wat tegen op deze langeafstandsroute. Onderweg kom je ook behoorlijk wat Almhütten tegen, waardoor de Salzburger Almenweg perfect is als je meerdere dagen achter elkaar in de bergen wil wandelen of een huttentocht wilt maken. En ook als je er niet overnacht, kun je natuurlijk heerlijk eten bij de berghutten.

Etappen 21 t/m 27 van de Salzburger Almenweg maken bijna een volledig rondje om de de stad Radstadt heen. Als je niet per se in burghuttent wilt overnachten, kun je daarom perfect een accommodatie in Radstadt boeken en elke dag een of meerdere etappes van de Salzburger Almenweg wandelen. De wandelbus brengt je naar het startpunt van de wandeling en/of weer terug naar Radstadt. Hoogtepunten van de de etappes bij Radstadt zijn de Oberhütte aan de Oberhüttensee en het panorama-uitzicht op meer dan 150 Alpentoppen vanaf de berg Rossbrand.

Wandelroutes van de Salzburger Almenweg

Je kunt natuurlijk in een keer de hele Salzburger Almenweg wandelen. Als je dat toch net iets teveel is, zijn er ook mogelijkheden om van de Salzburger Almenweg wandelroutes voor dagwandelingen van te maken. Als je een accommodaties in Radstadt of omgeving hebt geboekt, kun je de etappes 21 t/m 27 in vijf dagen wandelen. Daarvan zul je twee nachten in een hut slapen en na de andere wandelroutes kom je gewoon weer terug naar Radstadt.

Etappe 21: Van de Zauchensee naar Flachau

Etappe 21 van de Salzburger Almenweg loopt van het dorp Flachau naar de Zauchensee. Vanwege de wandelbus is het echter makkelijker deze etappe als dagwandeling andersom te lopen en bovendien is de wandeling in deze richting ook een stuk minder zwaar.

Je neemt ’s ochtends de wandelbus van Radstadt naar de Zauchensee. Hier kun je twee dingen doen om de Gamskogelhütte te bereiken. Ofwel wandel je de steile klim met 500 hoogtemeters, ofwel je neemt de lift omhoog. Wij kozen voor dat laatste omdat we hadden gehoord dat dit niet het meest mooie stuk van de wandeling is.

Het eerste topje dat je tegenkomt heet Arche en biedt een mooi uitzicht op het dal dat je achter je laat. De Zauchensee is dan al niet meer te zien. Vervolgens loop je een lang stuk door het bos, maar gelukkig kun je aan je linkerhand steeds even tussen de bomen door kijken naar de bergen die aan de andere kant van het dal omhoogrijzen. Na een klein klimmetje sta je opeens op de Roßkopf. Vanaf hier kan je naar het dal aan de andere kant van de berg kijken. Aan een groot metalen hart hebben geliefdes slotjes opgehangen. Dan volgt een stuk met weinig hoogtemeters, maar de uitzichten blijven schitterend.

En dan kom je op het meest indrukwekkende stuk van etappe 21 wat mij betreft. Als je het bordje van de Lackenkogel tegenkomt, neem dan zeker even dit zijpad. Je maakt een korte, steile klim en hebt dan het meest fantastische panorama-uitzicht van deze wandeling. Je kan in 360º om je heen kijken, heel gaaf! De Lackenkogel is het perfecte plekje voor een korte pauze.

Vervolgens loop je weer terug naar het originele wandelpad en zet je de steile afdaling naar Flachau in. Je wandelt voornamelijk over een verstevigde weg waar ook auto’s de berg op kunnen. Ook is het pad nauwelijks beschut, waardoor het in de zomer niet echt een aangename afdaling is. Het Pfad der Wünsche, waarlangs bordjes met spreuken staan, maakt het wandelen iets aangenamer. Eenmaal in Flachau kun je jezelf nog even trakteren op een koud drankje voordat je in de wandelbus naar Radstadt stapt.

Etappe 22 t/m 26: van de Zauchensee naar Radstadt met huttenovernachtingen

Etappe 22 t/m 26 van de Salzburger Almenweg kan je vanuit Radstadt alleen wandelen als je onderweg overnacht in hutten. Je wandelt bijna in een rondje om Radstadt heen en komt uiteindelijk weer in de stad uit. Lees onder het kopje Huttentocht op de Salzburger Almenweg meer over deze driedaagse wandeling met overnachtingen in de hutten. Hier geef ik nog een korte omschrijving per etappe:

Etappe 22 is een korte etappe met weinig hoogtemeters. Houd er wel rekening mee dat als je de bus van Radstadt naar de Zauchensee neemt, je nog een klim van 240 meter moet maken naar het echte begin van deze etappe: de Oberzauchenseealm. Je hebt flink wat mooie uitzichten op deze etappe en kunt onderweg iets eten of drinken bij de Tauernkarleitenalm, waar kaas, melk en boter worden gemaakt.

Etappe 23 begint in het dal bij de Vorgnadenalm en een heel vlak stuk naar de Hintergnadenalm. Wie energie heeft, kan een omweg naar de Johannesfall maken. Daarna volgt een pittige klim naar de Südwienerhütte, waar je even kunt afkoelen met een koud drankje of energie kunt tanken met heerlijke Oostenrijkse specialiteiten zoals Knödel. Je vervolgt je wandeling over de Hirschwandersteig, een redelijk vlak wandelpad onder een rotswand langs. Ten slotte maak je de afdaling naar het Tauernhaus Wisenegg in Obertauern.

Etappe 24 start met een flinke klim naar de Gründwaldsee. Je kunt hier zwemmen of nog een stukje doorwandelen naar de Krummschnabelsee en hier gratis gebruikmaken van een van de SUP-boards. Er volgt een korte afdaling naar het Krappenhaus, waar je vervolgens weer hard steigt tot je op de Seekarscharte staat. Het uitzicht is hier adembenemend en de grijze rotsen, het felgroene gras en de kleine meertjes zorgen voor een schilderachtige omgeving. Je wandelt door tot de Oberseehütte, waar je een duik kunt nemen in het meer of een van de beste Kaiserschmarrn ooit kunt eten.

Op etappe 25 daal je voornamelijk af, van de Oberhütte via de Vogeialm naar Forstau. Waar je in het begin nog over een klein wandelpad tussen de rotsen loopt, verandert dit al snel in een verstevigd pad waar ook auto’s kunnen rijden. Gelukkig wandel je de laatste twee kilometer over de Bachweg langs een idyllisch stroompje, zodat deze etappe van de Salzburger Almenweg toch nog goed eindigt.

Het minst onder de indruk waren we van etappe 26. Deze 8,5 kilometer lange etappe heeft maar 240 hoogtemeters, die in het begin worden afgelegd. Na een stuk door het bos, wandel je langs de rivier de Enns terug naar Radstadt. Het is een enigszins saaie etappe die in de zomer ook nauwelijks schaduw biedt.

Etappe 27: Van Radstadt over de Rossbrand naar Filzmoos

Ook etappe 27 van de Salzburger Almenweg kan je goed als dagwandeling vanuit Radstadt maken. Vanwege de bustijden is het het eenvoudigst om eerst met de bus naar Filzmoos te rijden en de etappe dus in tegengestelde richting te wandelen. Het eerste stuk wandel je over en langs de skipiste naar de Moosalm en vervolgens door een licht bos naar de Moserscharte. Daarna volgt een stukje wat nauwelijks meer steigt tot je bij de Radstädter Hütte aankomt. Nu sta je bovenop de berg Rossbrand. Het is een van de mooiste uitzichtbergen van het SalzburgerLand en biedt een 360º uitzicht over de omringende bergtoppen. Je kijkt op de Niedere en Hohe Tauern ,op de Großglockner, de Sonnblick, de Großvenediger, de Hochkönig, het Dachsteinmassief en een heleboel andere schitterende bergen. Als je hiervan hebt genoten, volgt een steile afdaling terug naar Radstadt.

Huttentocht op de Salzburger Almenweg

Etappe 22 t/m 26 van de Salzburger Almenweg zijn erg geschikt om als huttentocht te wandelen. Op de eerste dag rijd je met de wandelbus van Radstadt naar de Zauchensee, waar etappe 22 begint. Dit is een korte etappe met maar weinig hoogtemeters, die eindigt bij de Vorgnadenalm. Als je nog een deel van etappe 23 wandelt, kun je overnachten in de Südwienerhütte. De volgende dag wandel je dan de rest van etappe 23 en de volledige etappe 24 naar de Oberhütte. Dan kun je daar overnachten. Op de derde dag wandel je van de Oberhütte terug naar Radstadt op etappe 25 en 26. Dit is veruit de langste wandeling van alle dagen: 21,5 kilometer. Met slechts een klein aantal hoogtemeters, namelijk 270 meter, is dit toch goed te doen.

Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over de driedaagse huttentocht in Oostenrijk. In dit artikel vind je een uitgebreide omschrijving van de etappes, een paklijst en tips voor je eerste huttentocht.

Radstadt is ook een mooie bestemming om te winterwandelen. Een heel relaxte manier van wintersport waarbij je alle tijd hebt om van de natuur te genieten. Radstadt heeft meer dan 50 kilometer aan winterwandelroutes. En als dat nog niet genoeg is, kun je met de sneeuwschoenen dieper de natuur in gaan!

-> Lees alles over winterwandelen in Radstadt

Winterwandelen Oostenrijk Radstadt

Vragen over de Salzburger Almenweg beantwoord

Hoe lang is de Salzburger Almenweg?

De totale wandelroute is 350 kilometer en 31 etappes lang.

Wat is de beste tijd om de Salzburger Almenweg te wandelen?

Ongeveer vanaf half juni t/m half september. Daarna zijn veel hutten niet meer bemand en/of ligt er sneeuw.

Hoe moeilijk is de Salzburger Almenweg?

Het is een lichte tot middelzware langeafstandsroute. Tredzekerheid is wel verreist op een aantal etappes.

Wat is de mooiste etappe van de Salzburger Almenweg?

Van de etappes die wij hebben gewandeld, vond ik etappe 21 en 22 het mooist.

Wat moet ik meenemen als ik de Salzburger Almenweg ga wandelen?

Goede wandelkleding, stevige wandelschoenen, een EHBO-setje, toiletspullen, een huttenslaapzak en alles wat je verder ook op een huttentocht mee moet nemen. Zoek hiervoor een goede paklijst, zodat je voorbereid op pad gaat.

Salzburger Almenweg met trein en bus: kan dat?

Ja! De Salzburger Almenweg heeft 25 zogenaamde ‘ingangspunten’. Daarvan zijn er een aantal goed bereikbaar met het openbare vervoer. Wij wandelden deze etappes allemaal vanuit Radstadt in de Salzburger Sportwelt. Afhankelijk van je verbinding kun je met twee overstappen al in Radstadt zijn (voorbeeld: Haarlem – Amsterdam – Frankfurt – Radstadt). Reis je liever ’s nachts? De Nightjet tussen Amsterdam en Innsbruck stopt in Wörgl. Vanaf daar is het nog ongeveer 2 uur met de regionale trein naar Radstadt. Tickets voor deze reis kun je bij NSInternational.nl* bestellen.

Dit artikel bevat affiliate links (met * gemarkeerd). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *