Voor mij is er geen betere manier om van de winter in de Zuid-Duitsland te genieten dan sneeuwschoenwandelen. Stap voor stap door de winterse natuur. Het enige wat je hoort is het zachte knarsen van sneeuwschoenen. Beginners, genieters, sportievelingen: ze komen allemaal aan hun trekken tijdens sneeuwschoenwandelingen in de Allgäu. Want het afwisselende landschap van de Allgäu, van de heuvelachtige Alpenuitlopers tot de imposante toppen van de Alpen, is er geknipt voor.
Waarom de Allgäu in Duitsland perfecte is voor sneeuwschoenwandelen
De Allgäu is om verschillende redenen een ideale regio voor sneeuwschoenwandelingen. De glooiende heuvels en besneeuwde berglandschappen in de Allgäu vormen een veelzijdige omgeving die wandelaars van alle niveaus aanspreekt. Of het nu in de glooiende uitlopers van de Alpen is of in de imposante Allgäuer Alpen: er zijn veel routes. In sommige gevallen zijn er zelfs speciaal bewegwijzerde sneeuwschoentochten. Bovendien zijn er in de winter een aantal hutten geopend in de Allgäu, dus er zijn ook fijne plekken om te stoppen voor een hapje en een drankje. Landelijk of modern: de Allgäu heeft ook in dit opzicht voor ieder wat wils.
De mooiste sneeuwschoenwandelingen in de Allgäu (Duitsland)
Of je nu een beginner of een ervaren sneeuwschoenwandelaar bent, iedereen vindt prachtige sneeuwschoentochten in de Allgäu. Dit zijn mijn favoriete routes om te sneeuwschoenwandelen in de winterse Allgäu.
Van Buching door de sneeuw naar de Buchenbergalm

Ik stap rustig door de poedersneeuw, mijn sneeuwschoenen knarsen zachtjes. In de verte zie ik mijn bestemming: de Buchenbergalm, een berghut in de Ostallgäu. Deze alm is ook in de winter goed toegankelijk en bekend vanwege het prachtige uitzicht en het heerlijk eten. Mijn sneeuwschoenavontuur begint in het dal, in Buching, een deelgemeente van Halblech. De sneeuwschoenwandeling door de dikke deken van verse poedersneeuw gaat snel, maar is ook inspannend. Ik stop af en toe om op adem te komen en te genieten van het uitzicht op het Alpenvoorland. Na een steile klim bereik ik de Buchenbergalm, waar ik word beloond met een heerlijke Germknödel met vanillesaus. De afdaling, deels glijdend door nog onaangetaste poedersneeuw, is de kers op de taart van deze sneeuwschoenwandeling.
- Afstand: Van Buching naar de Buchenbergalm is het ongeveer 2 tot 3 kilometer lopen, afhankelijk van de route. De terugweg is ongeveer even lang.
- Hoogtemeters: ↗ 310 m ↘ 310
- Start- en eindpunt: Buchenbergbahn dalstation
- Bekijk en download hier de route



Schönkahler: Natuurvriendelijk sneeuwschoenwandelen in Pfronten im Allgäu
Ik begin mijn avontuurlijke wandeling naar Schönkahler in het Achtal. Dit rivierdal ligt op de grens tussen het Duitse Pfronten im Allgäu en het Oostenrijkse Tannheimer Tal. De korte maar inspannende klim van ongeveer 3,5 kilometer beloont me onderweg al met een adembenemend uitzicht op de Aggenstein, de Breitenberg en het met wolken bedekte dal. De sneeuwschoenroute, die is aangelegd door de Duitse Alpenvereniging, is speciaal ontworpen om dwars door het bos te kunnen lopen zonder de dieren te storen. Op de top van de Schönkahler worden mijn inspanningen beloond met een 360° panorama over de majestueuze Allgäuer Alpen. Omdat het zo ongelooflijk mooi is, maak ik nog een omweg naar de Pirschling, de “buur-top”, die in ongeveer 20 minuten te bereiken is. De afdaling, glijdend en schuivend, brengt me in 1,5 uur terug naar het Achtal.

- Afstand: 11,5 km
- Hoogetemeters: ↗ 750 m ↘ 750
- Start- en eindpunt: Parkplatz Achtal
- Bekijk en download hier de route





Sneeuwschoenwandeling naar het Wertacher Hörnle in de Oberallgäu
Op een zonnige winterdag beklim ik de Wertacher Hörnle met twee vrienden, beginnend bij de parkeerplaats in Unterjoch-Obergschwend. De route voert ons door besneeuwde landschappen en biedt adembenemende uitzichten op de Allgäuer Alpen. Tijdens het oversteken van de hellingen vereist de sneeuwschoentechniek speciale aandacht, vooral als het steil wordt. De tocht gaat verder door een kleine ‘kom’ in het landschap naar de top van de Wertacher Hörnle, waar we genieten van het indrukwekkende uitzicht en het zonnige weer. Na een rustpauze keren we via de bergkam terug naar de parkeerplaats. Maar niet te snel, want de Buchel Alpe met zijn zonnige terras biedt de perfecte pauzeplek. Vanaf hier kun je trouwens ook met een slee terug naar beneden het dal in.

- Afstand: 9,4 km
- Hoogtemeters: ↗ 640 m ↘ 640
- Start- en eindpunt: Parkeerplaats tegenover de Spieserliften
- Bekijk en download hier de route




Met sneeuwschoenen naar het Füssener Jöchle en de Gamskogel
Vanaf de parkeerplaats in Grän ga ik met een groep vrienden op sneeuwschoentocht naar het Füssener Jöchle. Aan het begin volgen we de winterwandelroute, die is geprepareerd. Natuurlijk is dat met sneeuwschoenen nog niet zo’n geweldige route, maar dat komt nog wel! We passeren de piste en steken een kleine beek over om door het bos naar het Füssener Jöchle te wandelen. Inmiddels wandelen we door de verse poedersneeuw. Af en toe horen we het geluid van skiërs op de nabijgelegen piste terwijl we door het steeds mooier wordende bos wandelen. Terwijl de schoonheid van het pad toeneemt, neemt ook de hellingsgraad toe en langzaam ontstaan er zweetdruppeltjes op ons voorhoofd.
We bereiken de rand van het bos en betreden een compleet andere wereld langs de skipiste. In het bos waren we bijna alleen, maar hier op de piste wemelt het van de mensen. De klim naar de Füssener Jöchle gaat langs de skipiste – niet zo idyllisch, maar de tocht wordt weer rustiger vanaf de Gamskopf. Maar eerst pauzeren we bij Gasthof Sonnalpe. Op krachten gekomen gaan we verder over de Gamskopf en dan richting de Sebenalpe. Je kunt kiezen voor de Lumberger-bergkam, waar voorzichtigheid is geboden want je gaat hier van het pad af. Omdat deze optie vandaag te onveilig zou zijn vanwege de sneeuwcondities, kiezen we voor het zomerpad naar de Sebenalpe. We hebben de paden weer voor onszelf en het winterlandschap is absoluut prachtig. Vanaf de alm wandelen we langs een beek steil bergafwaarts terug naar de parkeerplaats in Grän.
- Afstand: 10,1 km
- Hoogtememeters: ↗ 710 m ↘ 710
- Start- en eindpunt: Parkeerplaats langs de Engetalstraße in Grän
- Bekijk en download hier de route



Sneeuwschoenwandelen voor beginners: naar de vegetarische Hündeleskopfhütte in Pfronten
Vanuit Pfronten-Röfleuten begin ik mijn sneeuwschoenwandeling naar de Hündeleskopfhütte. Als ik het pad omhoog volg richting de Gundhütte, zie ik aan de rechterkant een bewegwijzerd pad dat me over de sneeuwvelden op de Edelsberg naar de hut leidt. Het doorkruisen van ongerepte sneeuwvelden op de Edelsberg maakt de sneeuwschoentocht extra leuk. Wat deze route ook heel aantrekkelijk maakt: de Hündeleskopfhütte. Het is de eerste vegetarische berghut in de Alpen en de menukaart met veel verse, veganistische opties maakt me helemaal blij. Vandaag kies ik voor de vegan wrap, die goed gevuld is met groenten. De perfecte oppepper voor de laatste kilometers. De afdaling vanaf de hut gaat naar Kappel, vanwaar ik via de Einfängweg terug wandel naar Röfleuten.
- Afstand: 9,1 km
- Hoogtemeters: ↗ 360 m ↘ 360
- Start- en eindpunt: Pfronten-Röfleuten
- Bekijk en download hier de route
Sneeuwschoenwandeling naar het Brentenjoch in de Allgäuer Alpen
Als we door het Achtal van de Allgäu richting het Tannheimer Tal rijden, komen we langzaam in een winter wonderland. Vannacht is er een flink pak sneeuw gevallen. Op de parkeerplaats trekken we onze sneeuwschoenen aan en beginnen aan de wandeling naar het Brentenjoch. De eerste kilometers naar de Böser Tritt gaan vlot. Daar worden we niet alleen met een prachtig uitzicht beloond, maar zien we ook hoe een groep gemzen door de sneeuw buffelt. Een van de kleinste dieren verdwijnt met bijna elke stap helemaal in de sneeuw. Als de gemzen boven zijn, gaan we verder. Door de sneeuwverstuivingen lijkt het ons niet verstand om over de bergkam naar het Brentenjoch te wandelen. Daarom wandelen we eerst een stuk bergafwaarts naar de Sebenalpe om vervolgens de laatste hoogtemeters naar de bergtop te maken. Het wordt zwaar. We zijn de eerste in de poedersneeuw en wisselen ons af om sporen te maken. Vlak voor de top moeten we onze sneeuwschoenen uitdoen: de wind heeft bijna alle sneeuw weggeblazen en verandert in ijs. Op het Brentenjoch geven we elkaar een high five. We did it! We zetten gauw de afdaling in via de Sebenalpe en het Vilser Jöchl. Na ruime 6 uur zijn we weer in het dal: moe, maar voldaan.








- Afstand: 11,2 km
- Hoogtemeters: ↗ 820 m ↘ 820
- Start- en eindpunt: Parkeerplaats aan de Engetalstraße in Grän
- Bekijk en download de tour hier
Sneeuwschoentocht naar de Wolfskopf in Trauchgau
De eerste sneeuw valt op een bewolkte dag in november. Ik maak mijn werk zo snel mogelijk af en ga op weg naar Trauchgau in de Ostallgäu. De eerste paar honderd meter zijn nog sneeuwvrij, maar daarna bevind ik me in een winterwonderland. Mijn bestemming voor vandaag: de Wolfskopf op 1529 meter. De Trauchgauer Höhenweg leidt me door een voedergebied voor wilde dieren, langs een klein beekje en een oude, onbeheerde hut genaamd “Grouau”. Hier wordt de sneeuw zo diep dat ik mijn sneeuwschoenen aantrek. Na een steilere passage door het bos bereik ik het kruis op de top. Door de mist heb ik geen uitzicht. Maar de sfeer is bijna mystiek. En het is zo stil. Ik daal af door de ongerepte poedersneeuw naar de onbemande Grüblehut. Na een korte pauze in de hut vervolg ik mijn wandeling over een breed bospad. De tocht eindigt na ongeveer 4,5 uur en mijn conclusie is: een heerlijke sneeuwschoentocht. Met mooie uitzichten als het weer meezit. Maar de tocht is ook de moeite waard bij slecht zicht, want het bos vormt de perfecte coulisse voor een winterwonderland.
- Afstand: 11,2 km
- Hoogtemeters: ↗ 680 m ↘ 680
- Start- en eindpunt: Trauchgauer Almstube.
- Bekijk en download de tour hier (Houd er rekening mee dat mijn route pas begint aan het einde van de weg, niet direct bij de parkeerplaats)





Tips & tricks voor sneeuwschoenwandelen in de Allgäu
Ontdek hoe je je het beste kunt voorbereiden op sneeuwschoenwandelen in Zuid-Duitsland. Van de juiste uitrusting tot een veilige tochtplanning: het weer, lawineberichten en respect voor de natuur zijn cruciaal. Met onze tips geniet je niet alleen van het winterlandschap in de Allgäu, maar wandel je ook verantwoord en veilig door de ongerepte natuur.
De juiste uitrusting voor sneeuwschoenwandelen

Voor het sneeuwschoenwandelen in Duitsland heb je nodig:
- Sneeuwschoenen, bijvoorbeeld Tubbs Flex TRK 22* (ik ben super tevreden!)
- Wandelstokken
- Kleding die geschikt is voor het weer
- Genoeg te eten en drinken
- Hoofdlamp
- Nooduitrusting inclusief mobiele telefoon (noodoproep 112), EHBO-kit*, reddingsdeken/bivakzak en, indien nodig, lawine-uitrusting* met lawinepieper, sonde en schep
Weersomstandigheden, routeplanning en veiligheid
Voor een veilige en plezierige sneeuwschoenwandeling in de Allgäu is een zorgvuldige afweging van het weer en een doordachte routeplanning cruciaal. Voordat je op pad gaat, moet je de actuele weersverwachting bestuderen om je voor te bereiden op mogelijke problemen. Dit omvat ook het raadplegen van het lawinebericht en het daarop afstemmen van de planning of aanpassing van de tocht. Door zorgvuldig om te gaan met de informatie in het lawinebericht kunnen potentiële risico’s in een vroeg stadium worden herkend en passende maatregelen worden genomen. Bij het plannen van je tocht is het aan te raden om routes te kiezen die passen bij je individuele vaardigheden. Download de route offline op je mobiele telefoon. Daarnaast moet je altijd een alternatief hebben voor oriëntatie ter plaatse, zoals een wandelkaart, voor het geval de batterij van je mobiele telefoon leeg raakt. Een verantwoorde aanpak garandeert niet alleen veiligheid, maar laat je ook volop genieten van het adembenemende Allgäuer winterlandschap.
Sneeuwschoenwandelen met respect voor de natuur
Het is geweldig dat je met sneeuwschoenen cross-country kunt wandelen. Je kunt overal wandelen waar een dik pak sneeuw ligt. Nou ja, bijna overal. Want je moet natuurlijk wel rekening houden met de beschermde natuurgebieden en de dieren. Een paar tips:
- Respecteer beschermde gebieden voor planten en dieren (natuurparken en bos/wildreservaten). Informatie hierover vind je meestal ter plaatse (borden) of bij het plannen van je tour in een app zoals komoot.
- Vermijd de leef- en voedplaatsen van wilde dieren. Als je wilde dieren tegenkomt, bekijk ze dan van een afstand.
- In beboste gebieden en aan de boomgrens moet je op ski- en sneeuwschoenroutes, bos- en wandelpaden blijven en voldoende afstand bewaren tot boomgroepen en struiken.
- De Duitse Alpenvereniging heeft natuurvriendelijke sneeuwschoentochten in de Allgäu uitgezet. Deze routes zijn ontwikkeld door de Alpenvereniging in samenwerking met lokale belanghebbenden. Natuurlijk is er ook rekening gehouden met de beschermde natuurgebieden en leefgebieden van wilde dieren. Het voordeel van zulke natuurvriendelijke sneeuwschoenroutes: ze gaan dwars door de natuur en niet alleen over zomerpaden. De ultieme sneeuwschoenervaring!
- Ga overdag sneeuwschoenwandelen en vermijd de schemering en de nacht.
- Reis zo milieu- en klimaatvriendelijk mogelijk naar het startpunt van je wandeling. Bij voorkeur met het openbaar vervoer of met meerdere mensen in één auto.

Dit artikel bevat affiliate links, die zijn gemarkeerd met een *. Als je een bestelling plaatst via een van deze links, ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk kost het jou niet meer dan normaal!