Wandelen rond het meer van Bohinj

Wandern auf dem Rundwanderweg vom Bohinj See in Slowenien

Een meer dat van alle kanten omringd is door bergen: dat is het meer van Bohinj in Slovenië. Het bergmeer ligt in Triglav National Park en is ontzettend indrukwekkend. Als je gaat wandelen rond het meer van Bohinj, zul je het van alle kanten kunnen bewonderen. Deze wandeling gaat bovendien ook nog een stukje de berg op naar de waterval Slap Savica. Een echte aanrader voor wandelliefhebbers die op vakantie in Slovenië zijn!

De wandeling rond het meer van Bohinj in het kort

  • Lengte: 20,6 kilometer
  • Hoogtemeters: 472 meter omhoog, 498 meter omlaag
  • Tijd: 6,5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start- en eindpunt: Ribčev Laz
  • Bekijk de wandeling bij het meer van Bohinj op Outdooractive (incl. gpx-bestand)
  • Parkeren bij het meer van Bohinj: op bijna alle parkeerplaatsen rondom het meer kun je gratis parkeren

Wandelen langs de oever van het meer van Bohinj

Vanaf de parkeerplaats in Ribčev Laz begint de wandeling om het meer van Bohinj in noordelijke richting. Je steekt de brug van Sava Bohinjka over en wandelt naar de kerk van St. Janez. Daar gaat de wandeling naar links over de brede grindweg richting het meer van Bohinj. Vanaf hier zie je het meer in volle glorie liggen! Geniet er nog even van want je zit het meer van weer in zijn geheel als je aan de andere kant bent.

Je wandelt aan de noordelijke oever van het meer direct langs het water. Het pad is in het begin vrij breed, maar al snel wordt het een heel mooi pad dat over boomwortels en stenen gaat. Je wandelt langs een verlaten forellenkwekerij. Je ziet het meer nu nog maar zelden in zijn geheel omdat het pad door het bos loopt, maar je houdt het water steeds aan je linkerhand. Aan je rechterhand beginnen de bergen. Je wandelt hieronder de helling van de berg Pršivec (1761m), die bezaaid is met keien.

Na ongeveer 1,5 uur steek je een grote beekbedding (Na jami) over, die meestal droog is. Het schijnt dat je hier een bijzonder natuurwonder kunt waarnemen want boven de beekbedding is een watergrot (Govic). Als er veel neerslag valt, spuwt de bron regelmatig water uit de grot en stroomt het de rivierbedding in. Wij maakten deze wandeling rond het meer van Bohinj eind februari. Er lag toen sneeuw en de rivier was maar een dun stroompje.

Een steile klim naar de waterval Slap Savica

Even later kom je bij een klein weilandje aan het meer. Je staat nu helemaal aan de andere kant! Haal nog even rustig adem want nu begint de steile klim naar de waterval. Ongeveer 2,5 uur doe je over de klim naar Koča pri Savici (hut bij Savici). Het is dan nog maar een klein stukje wandelen naar de waterval. Voor dit laatste stukje moet je betalen (€3,- voor volwassenen) en dit geld wordt gebruikt voor het behoud van het pad.

Na ongeveer 530 treden klimmen zie je ‘m dan: een sierlijke waterval met eronder een blauw-groen meertje. De waterval Slap Savica wordt gevoed door het water uit het dal van de Triglav-meren en de Pršivec die er via een horizontale grottunnel naartoe stromen. Daarna valt het water zo’n 78 meter naar beneden. Vlak voordat het water het poeltje eronder bereikt, stroom het in een A-vorm naar beneden. Erg indrukwekkend!

Let wel op: in de winter stroomt er veel minder water dan in het voorjaar. De waterval is dan evengoed erg mooi en het voordeel is dat je het uitzicht met veel minder mensen hoeft te delen.

Door het bos terug naar Ribčev Laz

Als je de Slap Savica bewonderd hebt en misschien nog even een korte pauze hebt gehouden in het kleine hutje vlakbij de waterval keer je terug naar het dorp Ukanc. Je kan nu via de andere kant van het meer van Bohinj naar het startpunt in Ribčev Laz wandelen. Je wandelt hier niet direct aan de oever van het meer, maar juist in het bos. Het rotsige pad slingert zich tussen de bomen door en gaat op en neer. Van tijd tot tijd loopt het pad over kleine beekjes en stroompjes. Planken en balken zorgen dat je daar met droge voeten overheen komt. Zo wandel je ongeveer een uur voordat je weer op de parkeerplaats in Ribčev Laz staat.

Het meer van Bohinj in Triglav National Park

Het meer van Bohinj en de waterval Slap Savica zijn twee van de highlights van Triglav National Park. Dit nationaal park dankt zijn naam aan de hoogste berg van het land: de Triglav (2864 m). Met 840 vierkante kilometer heeft het Triglav National Park in het noorden van Slovenië behoorlijk wat te bieden voor natuurliefhebbers. Glasheldere meren, indrukwekkende watervallen, hoge bergtoppen, enorme gletsjers, groene valleien: het Triglav National Park is een waar outdoor-paradijs. Behalve wandelen kan je er bijvoorbeeld ook goed fietsen en mountainbiken.

Andere hoogtepunten van het Nationaal Park Triglav zijn de indrukwekkende Vintgar Gorge in de buurt van Bled, de Tolmin Gorges en de 7 meren vallei. Er is hier zoveel te zien en te doen, dat je voor een actieve vakantie wel minstens een week kan uittrekken!

Meer tips voor Slovenië

  • Net buiten Triglav National Park ligt Bled. Rondom het meer van Bled kan je mooi wandelen en als je een van de hevels aan de westelijke oever beklimt, heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op het meer.
  • Wil je na Slovenië nog meer mooie landen in Oost-Europa zien? Maak dan een reis over de Balkan. Denise van Follow My Footprints vertelt er in haar blog alles over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *