Wandeling rond het meer van Bled

Uitzichtpunt Ojstrica op wandeling rond Meer van Bled in Slovenië

Of je nu in de zomer of in de winter in Bled (Slovenië) bent, het meer met daar middenin een eiland is altijd een prachtige verschijning. Als je een wandeling rond het meer van Bled maakt, heb je steeds weer een ander uitzicht hierop. En als je dan ook nog een stukje omhoog klimt naar twee uitzichtpunten, krijg je helemaal een magisch perspectief op Bled, het meer en de Karawanken erachter.

De wandeling rond het meer van Bled in het kort

Begin door het bos langs het meer

Je begint de wandeling in het centrum van Bled en loopt vanaf daar naar het meer, bijvoorbeeld naar het Heart of Bled, waar je meteen met een leuke foto kan beginnen. Vervolgens loop je aan de oever van het meer richting de ruïne van Villa Rikli. Tot de Eerste Wereldoorlog werd deze villa gebruikt als sauna en gezondheidscentrum door Arnold Rikli, een Zwitserse natuurlijke genezer. Vervolgens loop je over een bospad verder langs de noordelijke oever. Je wandelt ook langs het Kasteel van Bled, maar dat kan je van onderaf bijna niet zien. Wees niet getreurd, later op deze wandeling zul je het kasteel beter kunnen bewonderen.

Uitzichtpunten Ojstrica en Mala Osojnica bij Bled

Natuurlijk kan je gewoon een rondje om het Meer van Bled lopen. Voor een echt gaaf uitzicht op het meer en de bergketen Karawanken op de achtergrond kun je er beter nog een stukje aan de wandeling vastplakken. Aan de westelijke over van het meer verrijzen twee heuvels: Ojstrica en Mala Osojnica.

Voor het eerste uitzichtpunt sla je rechtsaf als je het bord Ojstrica ziet. Dit kleine paadje leidt je de heuvel op waar je een indrukwekkend uitzicht hebt. Voor je strekt het Meer van Bled zich voor je uit met in het midden een klein eiland en daarop een kerkje. Achter Bled gaat het direct steil omhoog met de bergtoppen van de Karawanken. Deze bergketen vormt de grens tussen Oostenrijk en Slovenië, en is onderdeel van de Zuidelijke Kalkalpen. Fantastisch! Zodat je goed dit uitzicht kan bewonderen, staat er een bankje. Als je geen plekje weet te bemachtigen, kan je ook op de rotsen gaan zitten. Hier is het sowieso genieten!

Als je je weet los te rukken van dit prachtige uitzicht, wandel je verder over het pad en volg je de wegwijzers naar Mala Osojnica. Ook hier heb je een schitterend uitzicht op het meer en de bergen. De kans op een zitplek is hier aanzienlijk groter en behalve bankjes staat hier ook een informatiebord.

Afdalen naar het meer van Bled

Wees bij de afdaling van Mala Osojnica naar het meer voorzichtig. De helling is nogal steil en vooral als het regent, kan je beter geen misstap maken. De afdaling maak je eerst met een steile, metalen trap en vervolgens zigzaggend over een smal paadje dat aan de kant van de helling met een houten hek is afgeschermd. Eenmaal bij de weg aangekomen, sla je links af en wandel je terug naar Zaka. Het laatste stuk is weer gemakkelijk lopen: over een keurig wandelpad en een houten voetgangersbrug vlak bij het meer.

Tip: als je last hebt van hoogtevrees, kan je er misschien beter voor kiezen de wandeling in de andere richting te lopen. De helling voelt een stuk minder gevaarlijk als je ‘m bestijgt in plaats van afdaalt.

Meer (wandel)tips voor Slovenië

Slovenië is een schitterend land en een goede vakantiebestemming voor iedereen die graag lekker actief in de natuur is.

  • Meer kilometers maken? Wandelvrouw verzamelde vijf wandelroutes in Slovenië. Stuk voor stuk schitterende langeafstandswandelingen die je de schoonheid van Slovenië laten zien.
  • Ook bij het Meer van Bohinj kan je in de winter een mooie hike maken. De fanatieke wandelaars kunnen daarbij ook nog een kleine omweg naar een prachtige waterval maken.
  • Bianca van Food Travel Photography maakte een road trip door Slovenië. Laat je door haar inspireren voor een actieve vakantie in dit prachtige land!

In dit artikel staan affiliate-links (met * gekenmerkt). Als je iets bestelt via deze link, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Jou kost dat natuurlijk niks extra’s. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *